Leestijd 2 - 3 min
Sam, leerling van Aventurijn in Nijmegen
Kracht

Aan opdrachten geen gebrek: Studio Aventurijn moet alle zeilen bijzetten. De studio is één van de leerwerkplekken van de school voor voortgezet speciaal onderwijs in Nijmegen. Leerlingen ontdekken er hun talent in licht, geluid, animeren, inzet van AI, podcast maken, camerawerk of – zoals Sam – presenteren. Die ontwikkelde zich in de studio tot een heus presentatietalent!

Sociaal veel geleerd

“Ik heb in Studio Aventurijn voorál sociale dingen geleerd”, vertelt Sam. “Toen ik hier kwam, was ik niet heel erg goed in mensen aanspreken. Met mijn TOS* kon ik dingen niet altijd overbrengen.” Wie Sam nu ontmoet weet één ding zeker: dat gaat nu uitstekend!

Of haar toekomst ook in het mediavak ligt? “Met kinderen werken vind ik ook heel leuk, dus dat weet ik nog niet.” Met die puzzel voor een vervolgopleiding is Sam nu bezig. En ondertussen maakte zij een mooi plan voor een nieuw filmproject.

Coaches betrekken

“Het lijkt me leuk om een film te maken over hoe het hier écht gaat”, vertelt zij enthousiast. Leerkrachten – bij Aventurijn coaches genoemd – kunnen dan zelf ook filmen. Zo kun je nieuwe leerlingen en ouders laten zien wat hier op een dag gebeurt.”

Sam nam een filmpje op om de coaches te stimuleren aan de slag te gaan. “Zo willen we ook meer bekendheid geven aan Studio Aventurijn”, vertelt ze. “Niet alle leerlingen en coaches weten wat je hier allemaal kunt doen.”

Volle agenda

Sam presenteert ook filmpjes over maatschappelijke diensttijd en maakt met andere leerlingen ook Studio Aventurijn, waarin actueel schoolnieuws is te zien en de leerlingen voorbeelden tonen van het nieuwe onderwijsconcept. Indrukwekkend waren ook de interviews met ALS-patiënt Leon, naar aanleiding van de doneeractie vanuit het Glazen Huis dat eind 2023 in Nijmegen stond. “Omdat we zo benieuwd waren hoe het na die actie met Leon ging, hebben we hem in 2024 nog een keer gesproken”, vertelt Sam.

Lintje van Peter Heerschop

In 2024 maakte Studio Aventurijn ook films in opdracht van de Aloysius Stichting. Zo ook een aftermovie van de studiedag die leerkrachten bewegingsonderwijs organiseerden. Cabaretier, acteur en schrijver Peter Heerschop was daar ook en hij was zó onder de indruk van Sam dat hij haar een lintje uitreikte in zijn radiorubriek. En ja, dat was natuurlijk wel “cool” bevestigt Sam bescheiden.

Happy stones voor Stichting Opkikker

Al is de agenda soms wel een uitdaging, toch blijft er gelukkig wel wat tijd over voor een andere liefhebberij. Sam beschildert stenen en maakt daar met prachtige kunstwerkjes ‘happy stones’ van. Die verkoopt ze voor Stichting Opkikker, die zieke kinderen en hun gezin een leuke dag uit bezorgt. De stichting deed dat ook voor het broertje van Sam en sindsdien zet zij zich daar ook voor in.

*TOS: taalontwikkelingsstoornis
auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Jeroen Jazet
eerder verschenen Jaarmagazine 2024 - 2025